^_^

Tuesday, 11 March 2014

Trend bertunang ala-ala sanding!


Melayu memang penuh dengan adat. Bila masuk bab nikah kahwin, melayu memang banyak adat yang perlu dituruti. Bak kata pepatah orang dulu, biar mati anak jangan mati adat. Errr.. agak menakutkan di situ.. But it really depends on family juga. 

Selalunya memang start dengan merisik, bertunang then baru nikah dan sanding. Dan aku perasan, lately ni, dah jadi trend orang bertunang punya majlis dah macam kenduri kawen. Serius!.. Fuh. Bayangkan berapa banyak belanja yang nak kena sediakan?.. Family kaya, berada, dan berkemampuan, selalunya akan sponsored by their parents.. Untunglaa.. hahah.. 




Baju bertunang trend sekarang punyala glamour.. Siap dengan pelamin tersergam indah bagai!!... Fulamak... memang meriah!.. Bukan ke sepatutnye tunang tu biar sedara mara terdekat saja yang tahu. Tak perlu dihebohkan satu dunia. Kan?.. ke dah berubah??... errr.. Hm.. Tapi.. seumur hidup sekali kan?.. katanya....

Kadang terfikir juga... orang sekarang ni, kalau tak buat macam tu, nanti dikata orang. Jadi..  haruskah diikut peredaran zaman ini?.. atau cukup seadanya saja??... dalam masa yang sama, boleh jimat jugak kan?..
Fikir2kan...


Sunday, 9 March 2014

Persiapan perkahwinan..


Merancang perkahwinan bukan mudah. Banyak benda yang kita kena fikir. Bermula dari barang hantaran, pelamin, baju nikah, sehinggalah isu besar ke persiapan kenduri.

Semuanya kena rancang sehabis baik. Pening, memang pening. Kadang-kadang, susah nak puaskan semua pihak. Kita suka A, Family nak B, pasangan pula nak C. So, yang mana satu kita nak kena follow?..  ada juga pengorbanan yang harus dilakukan.





 Hhohoho... Susah.. Nak pilih pakej wedding lagi payah. Sekarang semuanya mahal-mahal. Budget tak la besar mana, so kena pandai pilih yang Ok. Ada yang kata, kahwin ni sekali je seumur hidup. So, berhabis pun takpe.. Ada pula yang redha dengan majlis makan-makan keluarga saja. Buat yang wajib saja sudah.. Terpulang. Korang yang nak kahwin.. hahaha..

Err... Ada cadangan tak pakej catering yang OK sekitar Lembah Kelang ni?.. Bukannya apa, risau jugak sebab dah pernah pergi kenduri yang kemudiannya jadi tragedi.. hahhaa.. Nasi tak cukup laa.. yang paling haru, tetamu sampai cirit birit sehari suntuk gara-gara makan kenduri.. huhu.. Kesian..


 

Wednesday, 5 March 2014

Pelupa!


Semakin meningkat usia ni, terasa diri semakin tua!.. 
Oh no..!!!
Banyak benda yang dulunya sempoi sekarang dah jadi rumit.
 Masalah kecik, boleh jadi besar.
 Dulu mampu ingat semua tarikh-tarikh penting dalam hidup, 
Sekarang ni semuanya hampeh.
 Dulu boleh ingat bufday kengkawan , sekarang ni harapkan FB je la.. 
Mujur bufday family members aku belum lupa lagi.. aduhai.. 
Yang makin teruk, Password PC , asik terlupa je.. 
Banyak kali kena block!




Password blog apetah lagi.. aduhai.. 
Tak sedar dah berbulan tak jengah ruang bicara maya ni..
Mujur jugak password ATM card masih ingat!..
 aahahaha...
 Ape boleh buat.. sabo jela.. sedar diri dah tak muda remaja lagi.. oh...! 

ada petua tak?... hee..

 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...