^_^

Sunday, 9 November 2014

Exam online PTD 2014


1 November 2014,
Hari Sabtu jam 8 malam,
Dengan penuh rileks dan tanpa persediaan,
Aku jawab exam online panggilan Pegawai Tadbir & Diplomatik (PTD),

Err.. Tipulah kalau kata tak berdebar,
Tapi masih rileks2 je sebab jawab depan t.v,
Kebetulan masa tu Piala Malaysia Johor VS Pahang,
Hahahha..
Nak kata tak prepare langsung,
Tipu jugak,
Sebab hari tu seharian aku duduk atas meja belajar,
Dari pagi jam 10 sampai time nak jawab exam jam 8 malam..
Bangun dari meja hanya utk solat, makan dan mandi..
Study tips2 PTD yang bersepah dekat internet ( aku siap beli lagi... hihi)
Soalan boleh tahan, senang je sebab aku tembak.. ahahha..
Tapi ok la, senang sikit dari masa aku jawab test kali pertama tahun 2011 dulu..
(Tahun ni kali kedua aku amik, OK!)
Masalah kat bahagian math.. sebab aku miss 3 soalan dan banyak soalan kebarangkalian aku tembak!!.. aduai.. fail betull...

3 November 2014,
Hari Isnin Jam 1 tengahari,
Dengan penuh debaran,
Aku pun semak keputusan ,
Hasilnya...

Maaf, anda gagal...

Ok, fine...
Tahun depan aku cuba lagi...
K, Bai... 






Monday, 3 November 2014

November ?.. 5 bulan lagi..

Pejam celik pejam celik..
sekejap je dah penghujung tahun..
tak sedar rupanya dah masuk NOvember..
rasa macam baru je semalam bunga api meletup letup malam new year.
rasa macam baru semalam aku beli diari konon2 nak tulis hari2..
kejapnye masa berlalu.... !
beerti dah nak habis tahun 2o14..
apa yang dah berlaku sepanjang tahun ni?
oh ho.. deep... ~
hanya ada sebulan lagi before penutup tahun 2o14...
memberi peringatan yang aku hanya ada 5 bulan je lagi..
ok... bersedia.. 5 bulan je lagi..

kata hati... 5 bulan tu mcm 5 hari!..

Wednesday, 22 October 2014

Lewat 2o-an

Kau tahu?
Saat usiamu sudah menginjak dewasa,
Saat kamu belum punyai apa-apa,
Saat kamu belum di mana-mana,
Saat teman semua sudah di atas menara,
Dan saat itu kamu masih merangkak memandang angkasaraya,
Kamu tahukah apa rasanya?..

Kamu tahu?
Mungkin kamu tidak pernah tahu..
Kamu rasa?
Mungkin kamu tidak sempat merasa..
Kerana mungkin kamu ada segala..

Tidak mengapalah..

Sekadar lontaran kata..
Kerana rasa itu hanya aku yang punya..

Friday, 10 October 2014

Zon emosi

Bila hati terusik,
Bila hati terguris,
Bila hati tercalar,
Bila hati tersentuh,
Bila hati terluka,
Bila hati marah,
Bila hati geram,
Bila hati sedih,

Dilukai,melukai..

Pendek kata segala tentang hati..

Terluah, diluah, meluah,

Pada sesuatu,
Pada seseorang,
Pada maha pencipta, 

Sesungguhnya..
Jangan dipendam sebuah rasa..
Kelak sendiri yg merasa kesannya..

Dan..
Biar coretan ini terus berbicara..
Menjadi medan contengan..
Zon emosi..
Hati yang menyala...

Tuesday, 7 October 2014

Malap

Antara jutaan yang bersinar,
Mustahil terlihat,
Titik malap itu...

Dalam saujana lautan yang membiru,
Manakan terlihat,
Kocakan ombak si penyu..

Di atas batuan pepasir pantai,
Manakan terlihat,
Pasir yang satu...

Di antara mereka,
Mengapa yang terpilih,
Adalah aku.?

Friday, 5 September 2014

Sebentuk cincin & sepasang kain

Dari jauh,
Namun jelas dipendengaran,
Dari jauh,
Namun masih cerah penglihatan,
Dari jauh,
Ku lihat segalanya serba indah,
Menanti sempurnanya satu  ungkapan keramat,
Tanda bermulanya meterai lafaz ijab janji berwali..

Dan,
Semuanya serba sempurna,
Walau berbagai halangan dan rintangan,
Alhamdulillah segalanya telah usai,
Ikatan kasih yang dipateri kini bersimpul mati,
Bahtera bakal dikemudi,
Maka bermulalah tanggungjawab antara pasangan sejoli,
Segunung tahniah buatmu adindaku,
Doaku buatmu moga berbahgialah hendaknya hingga ke Syurga..

Dan,
Terima kasih jua,
Walau tak pernah ku ungkap nyata,
Hadiahmu itu,
Sebentuk cincin dan sepasang kain,
Ku terima dengan berlapang dada...

Selamat melayari alam rumah tangga..

Friday, 15 August 2014

Tersurat tersirat

Somewhere somehow..
Dalam kehidupan..
Walau bagaimana kuatpun kita..
Satu masa.. Ada ketikanya..
Kita merasa terlalu kecil dan lemah..
Merasa tertindas..
Kecewa! Marah!sedih! Geram!
Betul tidak?..

Tolong akui..
Kerna kita manusia..
Tidak mungkin tersingkir dari merasa kepedihan hati walau apa pun puncanya...
Dalam hati pasti tercalar dan terguris..
Adakalanya hingga jatuh terduduk..
Termenung memikirkan nasib sendiri..

But never give up..
Jatuh bangun itu adat..
Suka duka itu mainan hidup..
Tangis tawa itu rencahnya..
Yang penting..
Jangan pernah berhenti berharap..
Jangan pernah berhenti berdoa..
Jangan pernah berhenti berusaha..
Semoga ada jalan keluar atas semua yang berselirat..
Tersurat dan tersirat..

Pasti ada..

Wednesday, 13 August 2014

Kenapa ada rindu..

Namanya dah lama tak tersebut.. Hingga aku sendiri terlupa bagaimana nak mengejanya dengan betul..
Wajahnya tak pernah lagi terbayang..
Kenangan lama juga dah tak lagi terimbau..
Tapi kenapa dengan tiba-tiba..
Ada satu rasa menyelinap dalam hati..
Adakah itu rindu..?
Tak mungkin akan terjadi lagi..
Kerna aku dan dia sangat berbeza..
Sangat berbeza..
Noktah!

Kenangan itu kadangkala mengusik jiwa...

Sunday, 11 May 2014

Hilang..Kosong.. Gelap..

 
Aku...
Menulis dari hati..
Kerna melalui tulisan,.
Dapat ku ekspresi segalanya..

Aku,..
Berbicara hanya dalam rangkap dan baris kata..
Ku luah segala tatkala bibir tak mampu lagi berkata apa..

Aku..
Terkadang merasa kecewa dengan segalanya..
Melihat diri ini .. dan diri mereka..
Jauhnya perbezaan kita..




Aku..
Melihat dengan pandangan hampa,
Kerna penglihatanku terhad dalam duniaku saja..

Aku..
Semakin dihiris rasa,
Hari-hari yang ku lalui,
Semakin terasa tiada ertinya..

Aku..
Hanya punya jasad yang masih berdiri,
Demi hati-hati yang masih lagi mengganggap aku ada..

Aku..
Telah hilang segalanya..
Kosong dan hampa..
Taklukan terhebat dalam jiwa...

Aku..
Tetap akan berdiri,
Biar merangkak, memaut apa jua yang ada,
Demi hati-hati yang masih mengganggap aku ada,,,





Tuesday, 11 March 2014

Trend bertunang ala-ala sanding!


Melayu memang penuh dengan adat. Bila masuk bab nikah kahwin, melayu memang banyak adat yang perlu dituruti. Bak kata pepatah orang dulu, biar mati anak jangan mati adat. Errr.. agak menakutkan di situ.. But it really depends on family juga. 

Selalunya memang start dengan merisik, bertunang then baru nikah dan sanding. Dan aku perasan, lately ni, dah jadi trend orang bertunang punya majlis dah macam kenduri kawen. Serius!.. Fuh. Bayangkan berapa banyak belanja yang nak kena sediakan?.. Family kaya, berada, dan berkemampuan, selalunya akan sponsored by their parents.. Untunglaa.. hahah.. 




Baju bertunang trend sekarang punyala glamour.. Siap dengan pelamin tersergam indah bagai!!... Fulamak... memang meriah!.. Bukan ke sepatutnye tunang tu biar sedara mara terdekat saja yang tahu. Tak perlu dihebohkan satu dunia. Kan?.. ke dah berubah??... errr.. Hm.. Tapi.. seumur hidup sekali kan?.. katanya....

Kadang terfikir juga... orang sekarang ni, kalau tak buat macam tu, nanti dikata orang. Jadi..  haruskah diikut peredaran zaman ini?.. atau cukup seadanya saja??... dalam masa yang sama, boleh jimat jugak kan?..
Fikir2kan...


Sunday, 9 March 2014

Persiapan perkahwinan..


Merancang perkahwinan bukan mudah. Banyak benda yang kita kena fikir. Bermula dari barang hantaran, pelamin, baju nikah, sehinggalah isu besar ke persiapan kenduri.

Semuanya kena rancang sehabis baik. Pening, memang pening. Kadang-kadang, susah nak puaskan semua pihak. Kita suka A, Family nak B, pasangan pula nak C. So, yang mana satu kita nak kena follow?..  ada juga pengorbanan yang harus dilakukan.





 Hhohoho... Susah.. Nak pilih pakej wedding lagi payah. Sekarang semuanya mahal-mahal. Budget tak la besar mana, so kena pandai pilih yang Ok. Ada yang kata, kahwin ni sekali je seumur hidup. So, berhabis pun takpe.. Ada pula yang redha dengan majlis makan-makan keluarga saja. Buat yang wajib saja sudah.. Terpulang. Korang yang nak kahwin.. hahaha..

Err... Ada cadangan tak pakej catering yang OK sekitar Lembah Kelang ni?.. Bukannya apa, risau jugak sebab dah pernah pergi kenduri yang kemudiannya jadi tragedi.. hahhaa.. Nasi tak cukup laa.. yang paling haru, tetamu sampai cirit birit sehari suntuk gara-gara makan kenduri.. huhu.. Kesian..


 

Wednesday, 5 March 2014

Pelupa!


Semakin meningkat usia ni, terasa diri semakin tua!.. 
Oh no..!!!
Banyak benda yang dulunya sempoi sekarang dah jadi rumit.
 Masalah kecik, boleh jadi besar.
 Dulu mampu ingat semua tarikh-tarikh penting dalam hidup, 
Sekarang ni semuanya hampeh.
 Dulu boleh ingat bufday kengkawan , sekarang ni harapkan FB je la.. 
Mujur bufday family members aku belum lupa lagi.. aduhai.. 
Yang makin teruk, Password PC , asik terlupa je.. 
Banyak kali kena block!




Password blog apetah lagi.. aduhai.. 
Tak sedar dah berbulan tak jengah ruang bicara maya ni..
Mujur jugak password ATM card masih ingat!..
 aahahaha...
 Ape boleh buat.. sabo jela.. sedar diri dah tak muda remaja lagi.. oh...! 

ada petua tak?... hee..

 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...