^_^

Saturday, 23 June 2012

Wahai anak..

Wahai anak
Jika masih punyai ibu,
Sayangilah ibumu sepenuh hatimu,
Jagalah hatinya meski terkadang hatimu sendiri terluka,
Jika harini dia didepan mata,
Mungkin esok tiada lagi senyumannya.


 gambar-google

Wahai anak,
Jika masih punyai ayah,
Hormatilah ayahmu seiklhas hatimu,
Usah dibiar dirinya sendirian termangu-mangu,
Menanti hadirmu sebagai pengubat rindu.

Wahai anak,
Jika hari ini matamu masih dapat menatap wajah mereka,
Bersyukurlah..
Jika hari ini telingamu masih dapat mendengar gelak dan tawa mereka,
Marah dan bebelan mereka,
Hargailah,
Jika hari ini tanganmu masih mampu mendakap peluk tubuh mereka,
Bersyukurlah..
Hargailah mereka..
Sayangilah mereka seada-adanya,

Peluang itu akan hilang tatkala tiba masa yang telah dijanjikan,
dan tatkala itu,
Usah lagi menyesal kerana kasih sayang yang terabai,
Janji-janji yang tidak tertunai,
Sesungguhnya pengorbanan dan jasa ibubapa tiada nilainya..


 Rindu..~

Tuesday, 19 June 2012

Debu-debu Cinta,


Setelah segalanya berlalu,
Meninggalkan kenangan dan memoir salju,
Kita semakin matang dalam perjalanan waktu,
Melewati lopak-lopak hati yang telah lama membeku.

Biar jauh kaki melangkah,
Biar lama masa yang ia ditinggalkan,
Biar usang takdiran usia,
Tetap tersisa debu-debu cinta.


gambar-google~


Ditiup ia berterbangan,
Mampu pula ia kembali,
Dibiar tak dipeduli,
Namun terkadang ia menghantui..

Debu-debu cinta,
Tiada pengakhiran yang pasti,
Segalanya terletak pada pemilik hati,
Akan tiba masanya,
Ia hilang ditelan kekuatan cinta yang lebih sejati,
Cinta hakiki..


 -di kala satu pintu tertutup buatmu, lebih banyak pintu lain yang terbuka, pandang sekeliling dan usah terlalu lama menunggu dan berharap sesuatu yang tidak pasti..


Sunday, 17 June 2012

Simpati VS sesak dihati



Bila orang susah,
Kita cuba bantu selagi termampu,
Asal ada yang bertanya,
Kita hulur mana yang ada,
Bukan nak berkira,
Tapi terkadang kita juga tertanya-tanya,
Bila kita susah,
adakah yang sudi membantu..?
Menghulur saat kita pula yang buntu?..


gambar-google~


Niat memberi sememangnya ikhlas,
Tapi jika bertanya berkali-kali,
Dan kita terus memberi dan memberi,
Sampai bila pula sudahnya ia..
Akan sampai saatnya kita terasa sesak dihati..

Namun antara simpati dan sesak dihati..
Tetap jua kita memberi..
Walau terkadang  jiwa menangis sendiri..

Semoga rahmat tuhan sentiasa  memayungi, InsyaAllah~



Aku, Bank Negara dan Bursa Malaysia




Bukan semua orang berpeluang melangkah kaki masuk ke Bank Negara jika tiada sebarang tujuan yang munasabah. Atas sebab itu, aku merasa sangat bertuah kerana telah diberikan peluang itu semasa program FSTEP ini berlangsung. 

Pengalaman ini sedikit sebanyak memberikan aku pendedahan awal tentang dunia perbankan dan kewangan. Selama ini aku tak pernah pun tahu secara jelas apa fungsi sebenar institusi kewangan khususnya bank Negara selain dari urusan kewangan.

Sebenarnya itu hanya 1% dari fungsi sebenarnya. Naifnya aku. Kini aku semakin mengerti betapa pentingnya pentadbiran institusi perbankan dan kewangan dalam menjana kestabilan ekonomi sesebuah negara.




Bangunan Sasana Kijang yang sangat cantik dan ekslusif



Semasa Sessi Mou Signing Ceremony




Door Gift dari Bank Negara



Doorgift dari Bursa Malaysia


Tak banyak gambar menarik yang dapat dikongsi disini, namun ia tetap menjadi cebisan kenangan yang sangat berharga bagi aku..



Aku budak FSTEP



Setelah hampir 2 bulan bergelar FSTEP-ian, baru harini terasa nak menulis tentang ia. Sebenarnya dah lama nak tulis, tapi kekangan masa dan komitmen , maka ia tertangguh dan tertangguh lagi.. 

Apa yang aku rasa?.. Bestlaaa, dapat belajar macam-macam.  Tambah sikit pengetahuan pasal dunia kewangan dan perbankan. Sebelum ni, memang aku zero knowledge pasal benda ni, sekarang ni, even tak berapa nak mahir lagi dengan term banking, Investment, Financing, dan macam2 lagilaa..  at least ada sikit yang melekat dalam kepala. 



 gambar- google

Melalui FSTEP, aku berpeluang menjejak kaki ke Bank Negara dan Bursa Malaysia, kenal dengan beberapa leader dalam banking Industry, belajar dengan sifu dari British Council, dapat ramai kawan2 yang sangat educated terdiri dari pelbagai kaum dan paling best, merasai pengalaman OBS (Outward Bound School).. 

Semuanya ada ceritanya tersendiri, dan kalau ada free time, adalah nanti post aku pasal pengalaman yang aku rasai ni..Insyaallah. =)




Wednesday, 13 June 2012

Mencintai itu indah....


Merasai indah cinta itu,
Mendamaikan hati yang layu,
Menghidupkan kembali semangat yang kaku,
Membangkitkan satu aura baru,
Menjadikan setiap detik itu bagai terlalu cepat berlalu..

gambar-google

Lebih indah mencintai itu,
Andai dicintai orang yang dicintai..

Sakitnya mencintai itu,
Andai memberi pada yang tidak sudi..

Sengsaranya mencintai itu,
Andai hati yang dicintai turut mencintai hati yang lain..

Berbahagialah hati yang mencintai,
Saat bertemu sepasang hati yang turut ikhlas memberi,
Menyatukan kasih suci,
Menjadi satu ikatan sah abadi...

indahnya saat dicintai dan mencintai...~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...