^_^

Sunday, 8 January 2012

Pesanan buat pemilik kucing..




Ia comel,
Ia manja,
Ia jinak..
Itulah kucing,.

Kucing sangat comel, manja dan jinak.
Yang menjadi kegilaan sesetengah pencinta haiwan
Tapi bukan semua insan menyenangi haiwan kesayangan Rasulullah S.A.W ini..

Ada yang geli,
Ada yang takut,
Malah ada yang jijik dan kurang senang dengan haiwan comel ini,
Sehingga melakukan yang tidak sepatutnya pada sesama makhluk Allah.
MasyaAllah..
Kejamnya manusia..

Tapi sedarkah anda?..
Kucing juga boleh menjadi punca kemarahan jiran dan orang sekeliling?
Bagaimana?

Adakah anda menyediakan tempat pembuangan najisnya?
Atau senang cakap,
Tempat berak kucing?

Rumah anda semuanya bersimen,
Jadi beraknya di mana?
Rumah jiran?
Pernahkah anda terfikir apa perasaan jiran?
Tatkala halaman rumahnya saban hari ada bauan kurang menyenangkan..

Dan anda tahu ia datang dari kucing anda yang bukan seekor?
Anda yang membela dan najisnya dapat pada jiran2?..
Adilkah?

Sekadar satu renungan..
Buat semua pembela kucing..
Hormati jua perasaan jiran tetangga..

Meawwww…


18 Peluah Bicara - LeaVe your Comment Here.. =):

Yatie Awang said...

akak memang pencinta kucing, kat rumah ada 3 ekor, malam tidur dalam sarang dan tempat najisnya pun akak sediakan...Alhamdulillah, setakat ini belum pernah si comel si comel itu, berak merata...

Lia Irdelia said...

@k.Yatie
itulah yg terbaik..
kucing x bersalah..
tuan kucing la kena jaga kebajikannya..

:)

Ujie said...

mmg tu la problemnya..nak tegur takut jiran takleh terima. tpksa makan hati jelah..smbil berdoa dia sedar.

Lia Irdelia said...

@k.ujie~
hahha,
perkara paling biasa berlaku,,
hopefully tuan2 kucing akan sedar..
:)

telor power said...

kucing mmg best...tapi skrg dah tak pelihara lagi dah, semenjak kucing pertama bela dari kecil tu mati.

Lia Irdelia said...

@telor power~
hahaha,
bestkan..
sangat manja..

mati?.. mesti seday..

smilenajah93 said...

kucing juga makhluk Allah , jadi jagalah ia dengan baik :)

telor power said...

yup sedey sgt.pasal bela dari kecik, dan ia terlepas membesar bersama ibunya...ta lost ditepi jalan.

Ini Kisah Tia said...

kucing memang bukan pilihan hati Tia , tapi tak bermakna Tia mengejinya :)

Bulan Syurga Firdausi said...

sy memg suke n syg kucing...

pengalaman sy membela kucing kak, sy penah ada kucing nama noneng, die mati kat pangku sy, die termakan rumput yg baru lepas kene racun..noneng datang kat sy mengelupur,menangis sy kak...sy siap ckp noneng kalau da sakit sgt aku bagi ko pegi..aku mintak maaf slh slp terpukul ke apa2..x lama die terus mati kak.....

lagi 1 namenye ireng, die mati lepas subuh..sy bukak pintu nak g sekola, die terus datang kat sy, sy peluk die..die tercungap2, sy dapat rase die ambik nafas n masa die sakit nak mati kak...sy usap2 belai2 die kak..terasa kepala die terangkat kak & ada bunyi hhkk macam tu kak...menangis sy kak..sama jgk ireng dgn noneng, bila sy ckp maafkn sy halalkn smua baru die mati kak...

tu la pengalaman sy dgn kucing..sekarang sy ada kucing sy pangil die yaa gebu gebe cinta hati :) sy syg sgt kt die!ada dlm entry lepas2 sy update tentg gebu gebe...

NasZ said...

saya suka kucing. tp nak bela tu susah sikit sebab saya ni bukan pandai bela haiwan ni. tapi memang betul, ramai pembela kucing suka biar kucing dorang berak merata-rata. ingatlah pembela kucing, jiran korang pun manusia gak. ada perasaan macam pembela kucing.

From,

Nasz

MOHD NASER.com

budakijaupendek said...

this situasion happen to me la..
haiyak, jiran mmg bela sgt banyak kucing tp najis merata-rata.
nak salahkan kcing tak gune. tp tuan kucing yg tak gune otak..

Anak Wak Mail said...

jiran saya bela 16 ekor kucing,,tapi dia jaga kucing dia baik2,,kucing dia tak berak merata..bagus jiran saya kan..;)

-saya geli dengan kucing.hehe

Aishah Jahirah said...

ye la tak semua org suka kucing...tetmbh bab najis dia...lg org xsuka...nk bela kucing kawasan taman mmg agak2 jugak la.sediakn tmpt utk si comel memerut gak...:)

joijoi80 said...

ntahla ...aku x faham.. kucing berak x der hal lg.. anjing pun berak xer hal lg.. coz kat area umah aku..byk gak anjing..dan aku pun sendiri bela kucing..ada gak kucing lain berak dpn umah tp nak kata apa.. kucing bkn ada akal.. tp yg orang lg x berakal .. tong sampahnya penuh sampah busuk2 letak depan rumah orang ada akal x? akal orang, kucing, anjing ayam mana lg sepatut berakal.

Miss Nadya said...

ala...sedih baca...nad mmg ada bela kucing...setakat ni kalau dia berak pon dia berak kat rumah nad jer...nasib baik kucing tak jahat..:)

p/s :: sembang2 dekat BCR dapat ramai kawan..lagi frendly dari group..:)

aimie amalina said...

nyaaaaanyaawww :))
suke sgt kocen
tmbh2 yg gebu gile ya amat tu
haahahaha

bmnsolution said...

Untuk masalah kucing liar berak merata ni boleh lah cuba Produk Cat Repellent dr Jepun.

Produk ni akan mengeluarkan bau yang menyebabkan kucing menjadi tak selesa dan segera beredar.

Yg penting, Murah, Mudah dan tak seksa binatang.

Boleh yengok info produk di http://tenringgitshop.com

atau email : tenringgitshop@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...