^_^

Saturday, 27 August 2011

Syawal di alam kampus


Salam syawal~

Harini sudah 27 Ramadhan.. Beerti sudah tidak lama lagi umat Islam akan merayakan hari kemenangan.. Pastinya perasaan gembira itu tidak terperi.. Terutama pada anak-anak perantau yang berkobar-kobar ingin pulang ke kampong halaman.. Aku juga pernah mengalami saat-saat itu dan aku akui, ia sungguh indah! Subhanallah, rasa itu tiada taranya..

Tika itu aku masih bergelar seorang pelajar.. Awal-awal lagi tiket raya sudah ku tempah.. Takut sangat kalau tak ada bas nak balik.. Takde sapa kat dunia ni yang tak sedih bila tak dapat bailk beraya.. huhu.. Itu aku yakin.. Kalau ada, itu bermakna ada sedikit yang tidak betul di situ…

Suasana bersahur dan berbuka puasa bersama rakan-rakan sebilik, rakan sekuliah, rakan sejabatan, rakan serumah, dan semua rakanlah sebenarnya sangat indah untuk dikenang.. Biarpun makan sahur yang ala kadar, makan berbuka seadanya, tapi nikmat itu tidak akan dapat diperoleh oleh semua insan. Hanya yang merasa saja mampu untuk menyelami perasaan ketika itu.

Kuih raya?.. tidak sah kalau tak beli.. Beg bagasi sudah penuh, tapi masih mahu beli kuih dan cuba juga sumbat mana yang muat.. Biarpun sekadar kuih biasa yang bagiku ia murah, namun buah tangan untuk dibawa pulang itu membawa pengertian yang sangat mendalam.. Tak seronok rasanya jika pulang dengan tangan kosong..

Kad raya?. Haha.. walaupun sudah di usia 20++ tapi kami di kampus masih mengamalkan amalan bertukar-tukar kad raya.. Indah sungguh rasa bila dapat kad raya masa tu.. Bangun tidur, sudah ada kad raya atas meja study.. tak pun ada dalam almari.. aku pulak suka bagi kad raya dengan menyelit bawah pintu bilik member, tak pun aku masukkan senyap-senyap dalam beg bagasi diorang.. Kiranya bila diorang bailk, baru akan perasanlah kad raya tu.. Bestnye lah rasa..

Terawikh?.. fuh.. di awal ramadhan memang rajin.. tak tinggal pun.. Tapi bila ada assignment yang kena submit, kuiz atau test, terpaksa tak pergi.. hahah.. Time terawikh ni lah boleh tengok macam-macam mazhab dalam bersolat dimasjid. Ini kerana kampus aku ramai sangat orang dari luar. Terutama somalia, china, yaman.. Memang ramai sangat.. Kadang kita jadi pelik tengok cara solat dan pemakaian solat mereka..

Paling syahdu bila tiba masa nak balik beraya.. Time tulah baru nak bermaafan sesama rakan.. Berpeluk sakan.. takut-takut tak jumpa lagi lepas raya.. hahhaa.. Bila dah berada dalam bas, perasaan tu jangan cakaplah.. sedih pun ada tinggalkan kampus.. dan juga rasa girang dan tidak sabar untuk menjejak kami ke halaman rumah.. haha… Seronoknya!

“Oooo. Balik kampong.. hati girang..”


----------------------------------------------------



3 Peluah Bicara - LeaVe your Comment Here.. =):

ArulchelseA said...

tk sabar nak blik kg..nak lupakn semua yg tk best dlm blog ni... kih kih kih

SITI NOORNADIYANA said...

puase kat hostel memang best sangat. byk kenangan. tapi yg pasti, mase awal ramadhan, kemain excited bersahur.

dah nak habis ramadhan, bangun minum air je. :P

p/s : selamat hari raye, maaf zahir batin. ^^

Lia Irdelia said...

Arul ~ memang x sabar.. blog?,, hhaha.

yana ~ yup, penuh dengan kenangan indah..

selamat hari raya 4 u to... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...