^_^

Friday, 10 June 2011

AkU buDak Veterinar









AkU buDak Veterinar~

Harini belek2 album lama, terpandang satu gambar yang best for me untuk dikenang dan di ingat2… Gambar bersama geng2 veterinar dulu.. Time tu me and my fwen wat lawatan praktikal untuk tengok sendiri lebih dekat cara penjagaan dan pemeliharaan haiwan komersil yang sangat menguntungkan ni, iaitu Lembu… dan kambing…

Meh tengok apa yang x berapa nak best nih....

time nih semua khusyuk dengar penerangan, sebab kena buat report semula lepas habis lawatan kerja luar..


Ni kategori lembu Kedah-Kelantan, warnanya adalah warna biasa yang kita selalu nampak dekat tepi2 jalan kampung..

INFO~ ,Baka Kedah-Kelantan adalah baka yg biasa diternak di Malaysia. Ia kacukan Baka Brahman merupakan baka berasal dari
India. Ia dapat menghasilkan daging yang bermutu tinggi
dan banyak.


.

Ni plak kategoi lembu Thailand, warnanya putih2 cream gitu, dan saiznya berganda lebih besar dari lembu spesies Kedah-Kelantan


.

Pengujian alat timbang berat ternakan Lembu ni sedang dilakukan


Kalau nak tau bagaimana lembu komersil ditimbang untuk dapatkan beratnya, mcm dalam pic nilah.. Lembu akan diletakkan atas pelandar khas dan sambungan alat penguji akan merekod data


Ni plak gambar dari dekat alat timbang berat tu..

Lawatan ke Ladang sebelah, ~ Selain Lembu, owner ladang ni ada juga ternak kambing untuk komersil.. kaya pakcik kaya..


Beberapa ekor kambing yang masih kanak2 sedang berpossing

Me and my friend actuall is veterinar group dari unit Perniagaan Tani.. Semua yang kami learn all is about komersil punya haiwan ternakan. Bukan yang bahagian potong2, operate, belah sana sini nampak darah tuh... hehehe...

Pe2 pun, lawatan praktikal ni memang best and give us banyak info pasal cara2 nak buat duit berasaskan pertanian.. Penternakan is pertanian what???.. Tapi tu untuk sapa2 yang berminat je la.. hehehe.. maklumlah anak2 muda sekarang lebih suka duduk dalam aircond.. kerja pakai lawa2, cantik2, wangi2... tol x??? heee...


^_^



0 Peluah Bicara - LeaVe your Comment Here.. =):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...